Iida on yksi vuoden kuusamolaisista kesätyöntekijöistä

Hank­keen tar­koi­tuk­se­na on tu­kea ja kan­nus­taa nuo­ria työ­e­lä­mään ja le­vit­tää po­si­tii­vis­ta asen­net­ta työ­e­lä­mää koh­taan. Yksi palkituista kesätyöntekijöistä oli 15-vuotias Iida Halme, joka oli kesätöissä SOL Henkilöstöpalveluilla.

Millaisia kesätyökokemuksia sinulla on?

Kesänä olin töissä kaupassa makeisten hyllyttäjänä SOL Henkilöstöpalvelujen kautta. Olen tehnyt aikaisemmin töitä siivouspuolella keikkaluontoisesti sekä vanhusyksikössä, jossa hoidin vanhuksia ja laitoin ruokaa. Hampurilaisbaarissa olin kassalla ja tein hampurilaisia.

Mukavampia työpaikkoja on ollut työ hampurilaisbaarissa ja makeishyllyttäjänä, mutta kaikki työ on yhtä arvokasta.

Millaisen perehdytyksen sait?

SOLilla minut otettiin erittäin hyvin vastaan nuoresta iästä huolimatta. Kaikkiin töihin olen saanut hyvän perehdytyksen, joten uuden työn aloittaminen on ollut helppoa. Makeishyllytykseen sain myös selkeät kirjalliset ohjeet, josta oli helppo tarkistaa, jos joku ongelma tuli eteen.

Työporukka on ollut mukava ja jos joku asia oli epäselvä, heiltä oli helppo kysyä asioista lisää. Ehdottomasti haluan tehdä myös jatkossa töitä SOLin kautta. Tarkoituksena on tehdä pientä keikkaa ympärivuoden minkä koulultani ja harrastuksilta joudan.

Mitkä ovat sinun vahvuutesi?

Oma vahvuuteni on sosiaalisuus, teen aina työni loppuun saakka enkä luovuta helposti. Positiivinen asenne työhön kuin työhön auttaa paljon ja helpottaa työpäivää.

Kesätyö ei sekoittanut unirytmiäni vaan heräsin aikaisin aamulla ja nukkumaan menin hyvissä ajoin. Sain myös hyvää kokemusta erilaisista työtehtävistä.

Mitä olet oppinut kesätöissä?

Kesätöissä olen saanut hyvän opin erilaisten työkavereiden kanssa toimimisesta ja olen oppinut työskentelemään myös itsenäisesti.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastuksiini kuuluu lentopallo. Olen ollut lajin parissa 3-vuotiaasta lähtien ja nyt itse valmennan 1.-2. luokkalaisia reippaita lentopalloharrastajia. Kaikista mukavinta on rakkaus lajiin ja pelaaminen. Pelikaverit ovat tärkeitä ja yhdessä vietetään paljon aikaa.

Millaisia vinkkejä haluat antaa muille kesätyötä hakeville?

Vinkiksi nuorille haluan antaa, ettei kannata luovuttaa, jos ei löydy töitä heti. Pitää vain ahkerasti kysellä monesta paikasta. Kaverilta voi myös kysyä mistä he ovat töitä löytäneet. Pitää myös lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia juttuja. On erittäin tärkeää, ettei luo itselleen sellaista mielikuvaa, että jotkut työt olisivat huonompia, vaan kaikenlainen työkokemus ja työ on arvokasta. Rohkeasti kokeilemaan monenlaisia aloja. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä käyn peruskoulun 9. luokkaa. Peruskoulun jälkeen suunnitelmissa on lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi ja sen jälkeen jatkaa ammattikorkeakouluun ehkä sosionomiopiskelujen pariin. Mutta sitä sitten katsotaan myöhemmin mihin elämä kuljettaa.

Lue lisää Koillisanomista