Kansainvälisellä rekrytoinnilla osaajaksi Suomeen

Kerro itsestäsi ja taustastasi, kuka olet? 

Olen Dmitrii, 32-vuotias hitsaaja. Olen kotoisin Kulebaki -nimisestä kaupungista, joka sijaitsee Nizhnii Novgorodin alueella, Venäjällä. Ammatiltani olen hitsausteollisuuden teknikko (hitsaaja), josta minulla on yli 10 vuotta kokemusta. Vapaa-aikanani harrastan maastopyöräilyä, rullalautailua ja koripalloa.

Tällä hetkellä työskentelen ammatissani, hitsaajana Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Iissä.

Miksi päätit hakea SOLin kautta Suomeen töihin?

Olin pitkään haaveillut työskentelystä Suomessa, ja  pääsinkin ensin töihin Suomeen venäläisen työvoimanvälittäjän lähettämänä ja työskentelin niissä tehtävissä  puolitoista vuotta. Pian aloin ymmärtää, ettei sitä kautta pysttytty tarjoamaan minulle ammatillisen kasvun mahdollisuuksia, puhumattakaan mahdollisuudesta saada oleskelulupa ja jatkossa Suomen kansalaisuus.

Ryhdyin etsimään mahdollisuuksia työllistyä Suomeen virallisesti. Kuultuani tutuiltani SOL:sta, otin yhteyttä SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n edustajaan pyytäen auttamaan minua työn haussa. Tämä oli erinomainen ja ratkaiseva päätös, koska ymmärtävien ja osaavien henkilöstöneuvottelijoiden avulla SOL ratkaisi kaikki työpaikan saamiseen liittyvät haasteet.

Miten Suomeen tulo sujui? Kerro rekrytointiprosessista omasta näkökulmastasi?

SOLin henkilökunnan avulla sain ratkaistua kaikki haasteet, joihin omat voimani ja tietotaitoni eivät olisi mitenkään riittäneet. Ensinnäkin sain suomalaisen henkilötunnuksen ja kotikunnan, verokortin, henkilökortin ja KELA-kortin.

Minut kyyditettiin mukavasti työntekopaikkakunnalle, jossa sain apua oman asunnon löytämisessä, koska tykkään asua yksin. Matkalla sain tärkeitä tietoja Suomesta, sen kulttuurista, historiasta ja toimintatavoista.

Ensimmäisenä työpäivänä äidinkieltäni puhuva SOLin edustaja oli mukana perehdyttämässä minua työtehtäviin, ja tästä syystä sain todella hyvän ja kattavan perehdytyksen.

Mikä työssäsi on parasta?

Työssäni parhaana pidän SOLin luotettavuutta ja korkeaa organisointia, muut asiat eivät ole minulle niinkään tärkeitä. SOLilaisena tunnen, että minusta pidetään huolta ja tunnen olevani Suomen yhteiskunnan jäsen. Maksan veroja Suomeen ja tunnen oloni turvalliselta.

Mitä mieltä olet Suomesta ja suomalaisista?

Minulla on erittäin hyvä mielipide Suomesta ja suomalaisista: maa on erittäin miellyttävä ja mukava asua, ihmiset ovat hyväntahtoisia ja mutkattomia.

Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuuteen?

Minulla ei ole suuria suunnitelmia tulevaisuutta kohtaan. Haluaisin jatkaa työskentelyäni paikassa, jossa nyt työskentelen. Ajan kuluessa haluaisin ostaa omakotitalon ja vähitellen asettua suomalaiseen yhteiskuntaan. Joka tapauksessa näen tulevaisuuteni Suomessa.

Onko sinulla terveisiä muille, jotka harkitsevat kansainvälisen rekrytoinnin työnhakua Suomesta?

Suomeen saapuville maanmiehilleni haluaisin muistuttaa, että täällä me olemme vieraina, siksi meidän on kunnioitettava paikallisia tapoja. Tässä maassa ulkomaalainenkin pääsee kuninkaaksi, muttei heti – se on ensin ansaittava.

Lue miten SOL Henkilöstöpalvelut hitsaajia Suomeen >>

Tämä juttu löytyy Solistin numerosta 1/2020
Arvot kantavat