Rautaista osaamista rakennus- ja teollisuusaloilla

Palveluosaajamme Vesa on 34-vuotias perheenisä, joka jäi viimeisimmästä työpaikasta ennen SOLia työttömäksi ja ajatteli väliaikaisesti tehdä vuokratyötä. Tästä ajatuksesta on vierähtänyt jo tovi, sillä Vesa on työskennellyt SOL Henkilöstöpalveluilla vuodesta 2012 asti.

Väliaikaistyöstä tuli Vesalle pysyvä työ, koska hän on ollut todella tyytyväinen siihen, mitä vuokratyötekijälle pystytään tarjoamaan. Vesa on toiminut työmailla rakennustyöntekijänä, muuttofirmoissa muuttajana, useissa eri tuotantotehtaissa prosessinhoitajana sekä asentajana.

– SOL on minulle lähes täysin saumattomasti pystynyt tarjoamaan töitä kaikki nämä vuodet. Mikäli olen jotain työmailla tarvinnut, SOL on pyrkinyt järjestämään sen minulle. Kaikin puolin olen saanut työn lisäksi tarpeelliset perusvarusteet kohteisiin ja esimerkiksi rikkoutuneiden vaatteiden tilalle aina uudet, Vesa kertoo kokemuksistaan.

”Se miten vastuun onnistuu kantamaan, riippuu siitä miten oma-aloitteisesti, motivoituneesti ja ahkerasti saa itsensä psyykattua.”


Vesan mielestä vuokratyöntekijä vielä tänäkin päivänä nähdään kiireapulaisina tai toisen käden ”apureina” ja useat todelliset työmaan ammattilaiset, työttömänäkään, eivät hänen saappaisiin mielellään tulisi. Hän itse näkee asian kuitenkin toisin. Vesa on SOLin vuokramiehenä saanut viedä useamman rakennustyömaan loppuun asti ja poistunut viimeisenä työtekijänä työmailta. Hän on hoitanut suuriakin prosessilinjoja ja hänelle on annettu usean kuukauden työmaita itsenäisesti hoidettavaksi. Työssään Vesa on välillä saanut itselleen apumiehiä.

– Se miten vastuun onnistuu kantamaan, riippuu siitä miten oma-aloitteisesti, motivoituneesti ja ahkerasti saa itsensä psyykattua. Taito tehdä työtehtävät tulee useimmiten asiakkaan puolelta. Ohjeistus ja koulutus ovat olleet mielestäni täysin riittäviä. Kun aloitin SOLilla, olin täysin tietämätön esimerkiksi rakennustyömaista, mutta nyt sitä on oppinut käsittämättömän paljon rakentamisesta, Vesa kertoo.

Vesa näkee työn vaihtuvuudessa monia eri puolia. Hänen mielestään ajatus siitä, että kyseessä on vain hetken työmaa ja uusi haaste odottaa jo tulevaisuudessa, on jossain määrin raskasta. Hänen mielestään se on kuitenkin myös osakseen työn parhaimpia puolia, että nimenomaan joutuu haastamaan itsensä sillä, että saa asiakkaan huomaamaan vuokramiehen tärkeyden, oppii jatkuvasti uutta, saa uusia tuttavuuksia ja paljon hienoja kokemuksia.

”Ei voinut muuta, kuin sanoa että ”alas kiitos”, yrittää puristaa kaidetta ja olla näyttämättä, että nyt alkoi tämä vuokramies vapista.”


Pitkän uran aikana eteen on tullut monia hauskoja tilanteita, jotka saattavat yllättää kokeneenkin tekijän.

– Olin ylimmässä kerroksessa autonosturilla rakentamassa 14 kerroksisen talon täyskorkeaa lasiseinää. Sää oli hankala ja tuuli heilutti nosturikoria puolelta toiselle. Työkaverinani oli raudan kova parikymmentä vuotta alalla ollut konkari, joka meni ja sanoi, että häntä pelottaa. Ei voinut muuta, kuin sanoa että ”alas kiitos”, yrittää puristaa kaidetta ja olla näyttämättä, että nyt alkoi tämä vuokramies vapista, Vesa muistelee mieleen jäänyttä kokemustaan jo hymy huulilla!