Sisälogistiikka on materiaalivirtojen hallintaa

Toimitusketjujen hallinnan merkitys on syventynyt entisestään globalisoituneessa maailmassa.

– Viimeistään viime ajat ovat osoittaneet, että logistiikkaa ei voi hoitaa vasemmalla kädellä. Tunnusomainen piirre niin verkkokaupalle kuin perinteisille, niin sanotuille kivijalkayrityksillekin on asiakaskysynnän vaihtelu, perustuen esimerkiksi Black Friday -tyyppisiin kampanjoihin tai perinteisiin loma- tai juhlakausiin, kuten jouluun. Esimerkiksi kauppakeskukset ovat materiaalivirtojen näkökulmasta sisälogistiikkaa, jossa tavarat liikkuvat, ja aina ei tarvita edes kassaa, kertoo SOL Logistiikkapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Juhana Olkkola.

Kasvavissa materiaalivirroissa on henkilöstön ammattitaidolla suuri merkitys: miten tuotteita käsitellään niin, että pakkaukset pysyvät laadukkaina ja sisältö ehjänä? Huomiota on kiinnitettävä henkilömitoituksen lisäksi myös käyttöasteisiin, elinkaariin ja kaluston käyttövoimamuutoksiin, esimerkiksi sisätilojen dieseltrukit muuttuvat sähkökäyttöisiksi.

Kansainvälisen verkkokaupan kasvu on tehnyt loppuasiakkaista hyvin hintatietoisia. Tämä asettaa kaikille toimijoille ja niitä palveleville tahoille jatkuvasti kovenevia tehokkuusvaatimuksia.

– Usein ajatellaan, että palvelun ulkoistaminen on vaikeaa ja mutkikasta ja siinä on paljon ulkoisia muutostekijöitä. Mutta liikkeelle voi lähteä pienin askelin, ei palkata ruuhkahuippuihin omaa tilapäistä työvoimaa, vaan käytetään osaavaa vuokratyövoimaa, muistuttaa Olkkola.

Räätälöity palvelukokonaisuus joustaa tarpeiden mukaisesti


SOL Logistiikkapalvelut Oy on yksi Suomen nopeimmin kasvavia logistiikkapalveluita tuottavia yrityksiä, jonka kasvu perustuu asiakkaiden liiketoiminnan ymmärtämiseen. Laajoista logistiikan osaajapooleista löytyy nopeasti ammattitaitoisia tekijöitä moninaisiin tehtäviin. Koska logistiikkaosaajat voivat työskennellä useammassa kohteessa, SOL Logistiikkapalvelut pystyy tarjoamaan kokoaikaisia työsuhteita.

– Toimimme valtakunnallisesti alan suurimpien logistiikkayritysten kumppanina ja tarjoamme henkilöstövuokrauksen lisäksi kokonaisvaltaisia ulkoistuspalveluita. Lähdemme liikkeelle aina loppuasiakasnäkökulmasta ja haluamme auttaa asiakkaitamme onnistumaan ja pärjäämään kilpailussa, Olkkola painottaa.

SOL Logistiikkapalvelut tarjoaa koko sisälogistiikkapalvelun, joka perustuu aina kysyntään ja käyttöasteeseen. Suoriteperusteisessa hinnoittelussa asiakas maksaa vain suoritteista, ei odottelusta tai seisonta-ajoista. Kaluston ja materiaalivirtojen kokonaisuuden hallinta keventää myös taserakennetta ja vapauttaa asiakkaan pääomia.

– Vaihtelevaan kysyntään on vaikea vastata pelkällä omalla vakituisella henkilöstöllä. Henkilöstön tarve ei ole edes ainoa muuttuva tekijä. Kun tavaravirrat vaihtelevat, tarvitaan trukkikuskin lisäksi myös trukki. Pystymme toimittamaan molemmat, toteaa Olkkola.

– Jos asiakas ei halua itse jumpata muuttuvia työvuorolistoja ja kalustotarpeita, kannattaa pyytää tarjous ja verrata, onko varasto itse hoidettuna todelliselta kustannustasoltaan kilpailukykyinen, ja pystytäänkö omaa prosessia kehittämään ja investoimaan riittävästi sisälogistiikan tarpeisiin. Sisälogistiikka on erittäin kilpailtu ala. Resurssit on mitoitettava kysyntää vastaaviksi, tarvitaan tehokkuutta. Asiakkaat eivät maksa turhasta. Asiaa kannattaa miettiä myös loppuasiakkaan näkökulmasta, palvelemmeko me heitä parhaalla mahdollisella tavalla, Olkkola summaa.

Logistiikkapalvelut