Työmaan tärkeimpiä tehtäviä ammattitaidolla

Juha on 27-vuotias maarakennuskoneen kuljettaja Oulusta. Hän on kouluttautunut ajoneuvonosturin kuljettajaksi ja tätä ennen logistiikan perustutkinnosta autonkuljettajaksi.

Juha on työskennellyt erilaisten maarakennuskoneiden parissa koko uransa ajan. Pääosin hän on toiminut ajoneuvonosturin kuljettajana, josta työkokemusta on jo reilut 10 vuotta, ja kurottajan kuljettajana hän on toiminut nelisen vuotta.

– Työkohteeni ovat sijainneet ympäri Pohjoismaita, olen kulkenut niin Norjassa, Ruotsissa kuin Suomessa. Työt ovat olleet erilaisia, kuten tuulimyllyjen rakentamista ja kaikkea valmistalopakettien kasauksista uudisrakentamiseen, Juha kertoo.

Juha päätyi hakemaan SOL Henkilöstöpalveluille töihin ystävän suosituksesta. Vuoden 2018 alussa Juhan työsopimus edellisessä työpaikassa päättyi ja hän alkoi katsella netistä sopivia työpaikkoja.

Ystäväni on ollut SOLin palveluksessa. Hän kehui paikkaa, joten päätin katsoa SOLilta vapaita työpaikkoja. Sieltä sattui löytymään yksi koulutustani vastaava paikka ja hain sitä. Työhaastattelu meni todella vaivattomasti ja hyvin rennossa ilmapiirissä, ja kuinka ollakaan, sain paikan.


Juha on toiminut sekä kurottajan että ajoneuvonosturin kuljettajana SOLilla. Ensimmäinen kohde oli rakennustyömaa, jossa työtehtäviin kuului pääasiassa kurottajankuljettajan työt.

– Avustin muurausporukkaa nostamalla koneella tiiliä, laastia ja muita tarvikkeita heille, kun he työskentelevät korkealla satelliittinosturissa. Välissä saatoin olla tekemässä heille laastia siiloasemalla. Aina, kun hommista irtosi hetken joutoaikaa, pidin työmaan yleisestä siisteydestä huolta. Avustin muita työmaalla työskenteleviä parhaani mukaan esimerkiksi nostamalla raskaat kipsilevyniput ylempiin kerroksiin. Myös saapuvien kuormien purku oli minun vastuullani. Viikonloppuisin muiden ollessa lomalla kävin työmaalla tarkastamassa, että ovet ovat lukossa, vesihanat suljettuna ja että kaikki on kunnossa tulevaa työviikkoa varten, Juha kuvailee tehtäviään.

Henkilöstövuokrauksen kautta toimiminen on Juhan mukaan sujunut ongelmitta.

– SOL on pitänyt huolta tarvittavista suojavarusteista ja aina, kun puutteita on tullut, ne on korjattu nopeasti. Palkanmaksu on aina täsmällistä, ja yhteydenpito on ollut vaivatonta. Aluksi olin hyvin epäluuloinen vuokrafirmassa työskentelystä, mutta turhaan. Suosittelen tätä kaikille! Monia varmasti epäilyttää, kun kyseessä on henkilöstövuokrausfirma, että mitenhän siellä pysyy töissä, ja miten palkat tulevat, mutta kun hoidat hommasi jämptisti, ei ole minkäänlaisia huolia. Tämä ei minun mielestäni eroa millään tavalla, olin sitten vuokrafirmassa, tai itse asiakkaan kirjoilla, Juha kertoo.

Kommunikaatio pelaa todella mainiosti, suojavälineet ja työvaatteet ovat nopeasti ja helposti saatavilla eikä mistään asiasta ole vielä löytynyt moitittavaa. Ennen kaikkea parasta täällä työskentelyssä on takuulla parhaat työkaverit.


Tulevaisuudelle Juhalla ei vielä ole erityisiä suunnitelmia, vaan hän elää niin sanotusti työmaa kerrallaan. Hän toivoo, että oman alan töitä löytyisi SOLilta mahdollisimman paljon.

– Homma on tätä kautta vaivatonta, ja tällä hetkellä näyttää, että töitä olisi minulle enemmän kuin kerkeän tehdä. Nykyinen työmaa kun loppuu, niin olen jo laittanut jalkaa ovenväliin seuraavaan alkavaan työhön. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Juha toteaa.

Juha muistelee töiden aloittamista SOLilla.

– Yksi hauska tapahtuma oli heti, kun työmaalle pääsin. Ensin arastelin mennä uusien työkavereiden eteen, mutta sitten kun pääsin perille, huomasin onnekseni, että osa porukasta on tuttuja jo muutaman vuoden takaa, vanhoilta työmailta. Tämä jälleennäkeminen helpotti heti työporukkaan pääsyä ja nykyään olen jo jokaisen kanssa erittäin hyvissä väleissä. Olen saanut rutkasti enemmän vastuuta työmaalla työnkuvaani vastaavista tehtävistä, josta olen todella kiitollinen työmaan mestareille ja työntekijöille, Juha mainitsee tyytyväisenä.